Medlemsportalen

Medlemsportal

Digitalt sökbara avskrifter av kyrkoböckerna i Halland, 

födda, vigda och döda från 1600-talet till 1900-talet.

Digitalt sökbart register till Halländska bouppteckningar.

 Besök sidan.

 

 

 

Facebook

Facebook

logga släktforskardagarna FINAL RGB

Grav Gunnarps kyrka 2018 04 11 sDet våras för Gravstensinventeringen

2018-04-15

Sveriges Släktforskarförbunds gravstensdatabas Gravstensinventeringen växer så det knakar. Många ”gamla” inventerare liksom nya har längtat efter att snön ska smälta och att det ska bli lite mera behagligt att ge sig ut på en kyrkogård för att fotografera gravstenar. En av dessa nya gravstensinventerare 2018 är Ulf Josefsson i Halmstad.


GUNNARPS kyrkogård inventeras

Ulf som har sina rötter i Gunnarp hade bokat sig för Gunnarps kyrkogård. Jag följde med honom ut och det blev en trevlig utflykt i för mig ganska okända trakter. Jag kunde informera om gravstensinventering och Ulf berättade om många av de gravsatta på kyrkogården. Vi fotograferade och fick en härlig fika på kyrkogårdstrappan men först tog vi en promenad genom hela kyrkogården och orienterade oss om de olika kvarteren.
Vi hade ingen kyrkogårdskarta men jag kunde konstatera att uppe runt kyrkan låg några kvarter med gamla och mycket gamla gravstenar. På en sluttning / terass låg tre små kvarter med 60 – 90 gravstenar per kvarter. Borta i en skogsdunge låg den nyaste delen av kyrkogården.
Ulf ville börja att fotografera på terassen och jag gick före, sopade ibland och snyggade till lite inför fotograferingen.
Det var lättfotograferade kvarter och vi hann med alla tre. Alla gravstenar stod vända åt samma håll och stenarna var läsbara och i gott skick. Det var även ok med solen.

 

Grav0 Gunnarp Kvarter övre avsatsen s Grav1 Gunnarp kv övre avsatsen 1 s
Detta är det övre av de tre små kvarten på terassen. Ulf tog ibland en översiktsbild av gravplatsen innan han tog en närbild av gravstenen.
Grav3 Gunnarp kv övre avsatsen 3 s Grav5 Gunnarp kv övre avsatsen 5 s

Ulf är redo för fotografering – digitalkamera, knäskydd och i oömma skor så att han kan gå ner på knä. Framför många gravstenar samsades fortfarande juldekorationer med härliga påskliljor.

 

 Grav9 Gunnarp 20180411 144414 s

Ulf bjöd på fika med hembakade bullar framför sin barndoms kyrka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grav Abild kyrka 2018 04 11 sABILDS kyrkogård registreras


På vägen hem besökte vi, på min önskan Abilds kyrkogård. Gravstenarna på Abilds kyrkogård har fotograferats och inventerats av Gert Ahlqvist och Charlotte Lindgren. De finns dokumenterade i en bok som Abilds Hembygdsförening givit ut med titeln ABILDS KYRKOGÅRD 2015.
Eftersom jag håller på att registrera dessa inventeringar i Gravstensinventeringen, var det intressant att besöka kyrkogården. Många av gravstenar kände jag igen men jag upptäckte något som nog inte finns med i boken. Mot stenmuren stod några mycket gamla rostiga järnkors.

 

 

 

 

Grav Abild gamla järnkors s Grav Abilds bautasten A 53 Christian och MatildaTroedsson s
Gamla vackra men helt oläsliga järnkors stod lutade mot muren.

Denna bautasten kände jag igen från boken med beteckningen A 53. Kyrkans gravnummer är 40 – 41. Här vilar Christian Troedsson med hustru Matilda Troedsson. Han var förvaltare på Hjuleberg och arrendator i Prästgården.

Text och foto: Siv Bergenek.